ספרי לנו עוד קצת על סדנאות הכתיבה?

תמונה של אנשים כותבים יחד סביב שולחן גדול, פוסט: ספרי לנו עוד קצת על סדנאות הכתיבה?

הנה התשובות לשאלות שאני נשאלת אחת לשבוע באופן קבוע:

מי מגיע לסדנאות הכתיבה?

אתם כנראה חושבים שלסדנה לכתיבה יוצרת מגיעים תותחי-על-חלל בשלים ומנוסים, המוכנים להקריא תוצרתם בביטחון  וקוצרים תשואות. דמיון פורה הוא הכרחי בבואנו לכתוב כתיבה יוצרת, אבל רחוק מן המציאות במקרה הזה.

כמותי לפני סדנת הכתיבה הראשונה שלי כמשתתפת, משתתפי סדנאות הכתיבה מגיעים מהוססים ומהוסים, חוששים ומבוישים אל המפגש הראשון, והופכים לסוג של משפחה אחת גדולה בהמשך. אנשים שהחליטו לנסות, לבדוק ולראות מה יקרה אם ינסו לממש אהבתם הגדולה למילים, לכתיבה, לקריאה.

מה הסדנה יכולה לתת לי?

כתיבה היא יכולת נרכשת, ואם אתם כאן היא כנראה גם הנטיה הטבעית שלכם. אפשר ללמוד כתיבה יוצרת. בסדנאות לכתיבה משכללים ומפתחים כלים ויכולות, מרחיבים דעת, אופקים ומנעד, נחשפים לדרכים חדשות, כמו גם לנושאים, חומרי השראה ודשן לכתיבה, לאנשים כותבים כמותכם, וכותבים. פשוט כותבים.

אז למה בסדנה? אולי שיעור פרטי דווקא יקדם אותי יותר?

שיעור פרטי, ממוקד מטרה, אכן יקדם אתכם לעבר פיתוח וקידום פרוייקט בכתיבה עליו אתם עובדים (ראו כאן את דף ליווי והנחיית הכותבים). אולם מפגש פרטי אינו יכול להעניק את היקפי הידע, הכלים והיכולות שמעניקה עבודה קבוצתית המונחית מקצועית לאורך זמן. בנוסף, העבודה בקבוצה עם אנשים כותבים כמותכם היא רוח גבית משמעותית. לקבוצה יש כוח ועוצמה המעלים את משתתפיה על דרך המלך בכתיבה, הן מבחינת כניסה לשגרת כתיבה בריאה, פוריה ועיקבית, הנובעת מן המסגרת הקבועה – שעתיים, אחת לשבוע (יש כותבים המשתתפים בסדנאות משנת 2010 ועד היום, המלצות שלהם אפשר לראות כאן באתר), והן מבחינת האנרגיה הקבוצתית המשותפת התורמת ומפרה. דמיינו תשעה אנשים כותבים בו זמנית תרגיל כתיבה זהה. דממת ריכוז בחדר, ראשים מורכנים, עטים חורקים על הדפים, או אצבעות תופפות על המקלדת (אלה רגעים שלא יסולאו בפז עבורי, אני מסניפה אותם פנימה ושומרת להמשך השבוע.) כאשר הראשים מורמים בתום הכתיבה, העינים נוצצות והמבט התחלף. הכותבים שבים אל החדר ממחוזות רחוקים. עכשיו מתחיל השיתוף, ואתם שומעים מה כתבו עוד שמונה אנשים בתרגיל כתיבה שגם אתם כתבתם. ההפרייה ההדדית, הרחבת מנעד האפשרויות, ההיחשפות לחומרים ולסגנונות חדשים ואחרים, הן גדולות ומשמעותיות.

אז איך מתנהלות הסדנאות?

הסדנאות חוויתיות והתנסותיות. בכל מפגש רוכשים כלי חדש, נחשפים לנושא או דרך חדשים בכתיבה, ומיד מתרגלים אותם באמצעות תרגילי כתיבה בסדנה עצמה. ההנחיה זהירה, אחראית ומקצועית, והאווירה בסדנאות נעימה, אוהדת ומעודדת התפתחות וצמיחה בכתיבה.

מהם החומרים הנלמדים בסדנה?

בחודשים הראשונים אנו רוכשים את היסודות, החל מן הבסיס – מהו קונפליקט ומדוע בלעדיו אין סיפור? איך כותבים דמות ספרותית "עגולה", אמינה ו"עם בשר"? צורות בלשון כמו דימוי, מטפורה, מטונימיה, והקשר בין צורה ומשמעות, סגנון ותוכן. כתיבה חושית, כתיבה מטונימית, שימוש מיטבי בזמנים, סוגי מספרים, ועוד נושאים ספרותיים מקצועיים חשובים ורבים שתקצר כאן היריעה מלפרט. בתוך לימוד הכתיבה היוצרת ישנן גם סדנאות שאני מכנה בשם 'סדנאות ספא לכותבים' ומטרתן לטפל באדם הכותב. למשל, סדרת סדנאות בנושא תהליך הכתיבה – איך נכנסים לשגרת כתיבה פוריה, עקבית ובריאה? מניין שואבים חומרים לכתיבה? איך יוצאים (או איך לא נכנסים) מתקופות של מחסומי יצירה וכתיבה? מדוע אין דבר כזה 'אין לי על מה לכתוב'? מהו תפקידן של הטיוטות השונות – הראשונה, השניה והשלישית, ומהו תפקידו של כל שלב כזה בדרך? במקביל הסדנה משלבת תרגילי (כמעט משחקי, הם מהנים מאוד) כתיבה אינטואיטיבית, המסייעים לנו להציף ולהעלות חומרים פנימיים ומשמעותיים, שלא זכרנו שהם טמונים עמוק בתוכנו.

אם משהו מכל מה שנכתב כאן מדבר אליכם – כיתבו או התקשרו אלי ותאמו הגעתכם לסדנה הקרובה.